Regularne odkamienianie ekspresu do kawy jest kluczowe, by cieszyć się pyszną kawą i długą żywotnością urządzenia.
Kamień osadza się z wody i może wpływać na smak kawy, a także na działanie ekspresu. Oto prosty przewodnik, jak to zrobić:
1. Przygotuj odkamieniacz Możesz użyć specjalnego odkamieniacza dedykowanego do ekspresów lub domowego roztworu z octem lub kwaskiem cytrynowym.
Odkamieniacz komercyjny – postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Ocet – zmieszaj ocet z wodą w stosunku 1:1.
Kwasek cytrynowy – rozpuść 2-3 łyżki kwasku w 1 litrze wody.
2. Wlej roztwór do zbiornika na wodę Napełnij zbiornik do pełna przygotowanym roztworem odkamieniającym.
3. Uruchom ekspres Włącz ekspres, jakbyś parzył kawę, ale bez kawy w pojemniku. Pozwól roztworowi przejść przez cały cykl zaparzania. W przypadku ekspresów automatycznych lub kapsułkowych, uruchom tryb odkamieniania, jeśli jest dostępny.
4. Zrób przerwę Gdy połowa roztworu przejdzie przez ekspres, wyłącz go i pozostaw na 15-20 minut, aby odkamieniacz miał czas na działanie.
5. Powtórz proces Włącz ekspres ponownie, aby zużyć resztę roztworu.
6. Przepłucz ekspres Po zakończeniu odkamieniania, dokładnie przepłucz zbiornik i napełnij go świeżą wodą. Przepuść czystą wodę przez ekspres 2-3 razy, aby usunąć pozostałości odkamieniacza.
7. Gotowe! Twój ekspres jest teraz wolny od kamienia i gotowy do parzenia pysznej kawy!
Jeżeli po wykonaniu wyżej wymienionych czynności ekspres w dalszym ciągu jest zakamieniony skontaktuj się z naszym serwisem https://naprawaekspresowlublin.pl/ w centrum Lublina, a na pewno uporamy się z tym problemem.
Pamiętaj, aby odkamieniać ekspres co 1-2 miesiące, zwłaszcza jeśli używasz twardej wody. To prosta czynność, która przedłuży życie Twojego sprzętu i zapewni lepszy smak napoju
.
